Festival nauke 2013
Zabavan naučni vikend u Novom Sadu
U SUBOTU POČINjE PETI FESTIVAL NAUKE U NOVOM SADU

Novi Sad, 9. maj 2013. godinePeti Festival nauke u Novom Sadu održava se predstojećeg vikenda, 11. i 12. maja u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Pozivamo Vas na zvanično otvaranje Festivala u subotu 11. maja u 10 časova, na glavnoj bini Festivala, kao i da posetite Festival nauke tokom radnog vremena do 10 do 18 časova. Ulaz za sve posetioce je i ove godine besplatan.

Na otvaranju petog Festivala nauke u Novom Sadu govoriće rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković i direktorka Festivala prof. dr Vesna Crnojević Bengin, a Festival će zvanično otvoriti pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović.

Preko 70 naučnih radionica, devet naučno-popularnih predavanja i organizovane posete naučno-istraživačkim laboratorijama predstavljaju glavne festivalske sadržaje. Program Festivala obuhvata raznovrsne oblasti nauka – od prirodno-matematkičkih, društvenih, humanističkih, preko tehničko-tehnoloških i medicinskih do interdisciplinarnih nauka. U okviru nove programske celine „Mladi istraživači“, široj publici će se predstaviti učenici tri osnovne škole – „9. maj“ i „Jovan Cvijić“ iz Zrenjanina, i „Vasa Stajić“ iz Novog Sada, kao i Srednja poljoprivredna škola iz Futoga, koji su pripremili zanimljive eksperimente iz fizike, hemije, biologije i ekologije.

Ove godine, u programu Festivala učestvuju fakulteti i instituti u sastavu Univerziteta u Novom Sadu: Fakultet tehničkih nauka, Prirodno-matematički fakultet, Medicinski fakultet, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Filozofski fakultet, Ekonomski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Tehnološki fakultet, Pravni fakultet, Pedagoški fakultet, Akademija umetnosti, Naučni institut za prehrambene tehnologije, Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, kao i Studentska asocijacija Univerziteta. Pored njih, u programu učestvuju: Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Vojvođanski IKT klaster, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ i NVO „KompKamp“, a podršku realizaciji pojedinih radionica pružili su Institut za javno zdravlje Vojvodine, Društvo astronoma Srbije, Astronomsko društvo Novi Sad, Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“.

Organizator Festivala nauke u Novom Sadu je Univerzitet u Novom Sadu, glavni pokrovitelj Vlada AP Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, generalni partner je Festival nauke u Beogradu, a podršku je pružio Centar za promociju nauke iz Beograda.

Čekamo Vas!